Gamma Gezondheidszorg

Welkom bij de GGz, de Gamma Gezondheidszorg. Wat een vreemde naam, zult u nu wellicht denken, maar dat valt wel mee. Gamma is afgeleid van de alom bekende bouwmarkt, het paradijs voor doe-het-zelvers. Omdat er in en over de gezondheidszorg regelmatig ontevreden geluiden te horen zijn, is wellicht de tijd aangebroken voor een Doe-Het_Zelf Gezondheidszorg, Gamma Gezondheidszorg is  HET alternatief voor iedereen die het gemodder in de AGz (Algemene Gezondheidszorg) en die andere GGz (Geestelijke Gezondheidszorg) zat is. Gamma Gezondheidszorg doet overigens niet aan onderscheid tussen AGz en die andere GGz. Gezondheid en zorg voor gezondheid wordt in de Gamma Gezondheidszorg als integraal begrip beschouwd: je bekijkt alle componenten van de mens die je voor je hebt en legt samen de accenten in de hoeveelheid die nodig is. Gamma Gezondheidszorg ziet gezondheid ook niet als het ontbreken van ziekte, 'stoornis' of handicap. Gezondheidszorg is vanuit dat gegeven dan ook gericht op het voor ieder subject optimaliseren van de mogelijkheden om zijn of haar leven zo optimaal mogelijk te leiden. Dit impliceert het aanbieden van dingen waarvan we weten dat ze werken (en dat is lang niet altijd evidence based). Maar misschien impliceert het nog veel meer het nalaten van dingen waarvan we weten dat ze niet werken. (ook al doen we met zijn allen vaak heel hard ons best om onszelf te overtuigen dat die dingen wel werken).
Gamma Gezondheidszorg is er niet alleen voor patienten, het is er ook voor zorgprofessionals. Het bied je als professional  de gelegenheid om je vak weer boeiend, leuk en spannend te maken. Het bied je de gelegenheid om jezelf uit het keurslijf van het huidige zorgstelsel te bevrijden en om je de zorg aan te laten bieden op een manier waarop jij vindt dat die aangeboden moet worden.

Het idee voor Gamma Gezondheidszorg is bij me opgekomen door al die steen en been klagende professionals die het alleen maar hebben over het falende zorgstelsel, maar die daar ondertussen gewoon in blijven werken en die al die dingen waarvan zij vinden dat ze falen of niet kloppen gewoon blijven doen. Ik noem deze mensen de zorgCalimero's. De Gamma Gezondheidszorg is er ook voor al die zorgprofessionals die zich wel verzetten, maar die hun energie steken in het proberen aan te tonen van het ongelijk van pak 'm beet beleidsmakers, zorgverzekeraars en falende beroepsclubs, Deze club zorgprofessionals klaagt ook steen en been, doet ook wat met de eigen onvrede en frustratie, maar denkt er met 'polderen', sluiten van compromissen of via juridische procedures uit te komen. Het is een soort 'out of the box into the box' denken. Dream on, zou ik zeggen!!! Degenen die mijn blogposts bij HandleWithCare en hier bij Inspiration2k17 een beetje volgen of die mij op Twitter (@tjeenz) volgen, weten dat ik niet geloof in de weg van het huidige zorgoverleg. Het huidige stelsel moet niet gerenoveerd of opgelapt worden, maar moet volgens mij volledig opnieuw opgebouwd worden. En dat doe je niet in overleg met degenen die de dienst uitmaken in dit huidige stelsel. Zij zitten goed waar ze nu zitten en waarom zou je die positie opgeven als het je macht en invloed kost? Nee, de opbouw zal vanuit de basis geinitieerd moeten worden. Door de mensen die in die basis zorg ontvangen en zorg verlenen.

Een gedachtenexperiment

Stel je eens voor:
  1. dat al die professionals en patienten die een andere visie op zorg hebben met elkaar regionaal kleine organisaties beginnen waar zij behandeling en zorg bieden zoals zij vinden dat het zou moeten.
  2. dat al die professionals en patienten daarbij niet gaan denken in obstakels voor dergelijke organisaties maar in mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen.

Hier wat voorbeelden:
  • Medewerkers kosten geld, maar er zijn vast wel mensen te vinden die hun expertise en vaardigheden gratis ter beschikking willen stellen. Zo hoorde ik onlangs een psychiater zeggen dat deze een jaar lang gratis zou willen werken om een nieuwe GGz mede gestalte te kunnen geven. Zelf ben ik bereid om zolang dat nodig is 1 tot 2 dagen gratis en voor niets in een GammaGz organisatie te werken. Verder wermelt het van de 'pensionado's en door de arbeidsmarkt afgeschreven (want te oud) mensen met heel veel ervaring en verschillende voor een organisatie benodigde skills. Doe een beroep op deze mensen. Bovendien, bijna iedereen kent ook wel weer iemand met bepaalde skills en die mensen kennen nog meer mensen, enz.
  • Activiteiten en materialen kosten geld, maar waarom niet aansluiting zoeken bij wat al bestaat? Zo heb ik ooit, toen dat allemaal nog gewoon kon en  mocht, iedere week een dag lang gratis 'tuintherapie' kunnen bieden aan een groep mensen bij mij op de dagopvang. De heemtuin in mijn gemeente zat te springen om vrijwilligers, wij zaten te springen om zinvolle activiteit. Met gesloten beurs hebben we elkaar geholpen. Ook hebben we toen samengewerkt met de volleybalvereniging die op zoek was naar nieuwe leden. Zij hadden de ruimte maar niet altijd voldoende spelers. Wij gingen met een groep enthousiastelingen een avond per week mee volleyen. Uiteindelijk hebben we zo een jaar voor niets gevolleyd. Aan het eind van het jaar had de volleybalvereniging een aantal nieuwe leden. Voor het Nordic Walken en de hardloopgroep vond ik een oud sportleraar die mij de kneepjes van trainen van groepen heeft bijgebracht en die me hielp om het geheel op te starten. Hij had ook nog connecties bij de atletiekvereniging en introduceerde daar een aantal nieuwe hardlopers die de smaak te pakken hadden gekregen.
  • Ruimte kost geld, maar hoeveel bedrijfsruimte staat er op dit moment leeg? Er moeten vast makelaars of gemeentes te vinden zijn die ruimte ter beschikking willen stellen.
  • Inrichting van de ruimte kost geld, maar waarom niet samenwerken met kringlooporganisaties of contact zoeken met bedrijven die hun oude boedel net aan het vervangen zijn?
  • Behandeling en zorg kosten geld. Laat mensen betalen wat ze kunnen missen, of vraag aan hen een bijdrage in natura,  richt een annuiteitenfonds op, zoek sponsoring, ga fundraisen, enz.
  • Kwaliteitsbewaking? Het beste keurmerk is de tevredenheid van klanten en medewerkers. Richt hier je onderzoek op. Een prachtig project voor studenten.
GammaGz organisaties kunnen zo kleinschalig de opmaat voor een grootschalige verandering van visie op zorgorganisatie en zorgverlening worden. Het kan een sneeuwbaleffect hebben. Het basisuitgangspunt is het gegeven dat mensen elkaar helpen op basis van wat ze kunnen en willen bieden. Het hoeft niet voor niets en mag uiteindelijk ook gewoon geld gaan genereren zodat mensen er ook een betaalde baan aan over kunnen houden, maar tegelijkertijd zal het geheel ook stevig geworteld moeten zijn in de principes van de new economy: er kan op meer manieren betaald worden dan met geld. Je kunt jezelf op meerdere manieren verrijken dan met geld.

Wie doet mee? Reacties welkom.

Lex Vink

De volgende blogpost zal gaan over de zorgCalimero's



















Reacties